Bureau Everink - teksten en publiciteit

teksten & publiciteit

KNOWHOW-CENTRUM

Bureau Everink - teksten en publiciteit

teksten & publiciteit

KNOWHOW-CENTRUM

 

Smartphone: medium met unieke mogelijkheden voor marketingcommunicatie


Webpagina's worden tegenwoordig vaak op een smartphone bekeken.

door ing. Jan Everink

maart 2020

voor het laatst aangepast: mei 2023

Voor het bezoeken van websites wordt tegenwoordig vooral de smartphone gebruikt. Een smartphone-vriendelijke website is dan ook voor vrijwel iedere organisatie een must. Webpagina's moeten ook op het relatief kleine scherm van een smartphone goed worden weergegeven.

Responsive design

Het bekijken van webpagina's op een smartphone is inmiddels heel gebruikelijk. Een probleem was dat smartphones een relatief klein scherm hebben, waarop oudere webpagina's niet goed tot hun recht kwamen.

Gelukkig is het technisch heel goed mogelijk om webpagina's te creëren die ook op smartphone-schermen uitstekend worden weergegeven. De ontwerp-methode die daarvoor wordt toegepast is responsive design.

Veel mogelijkheden

Met responsive design is het mogelijk om webpagina's flexibel op te bouwen, zodat ze zich in de browser voegen naar de afmetingen van het scherm. Ook wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde vloeiprincipe. Daarmee kan worden gezorgd dat pagina-elementen bij weergave op een smal scherm onder in plaats van naast elkaar worden geplaatst.

Een andere optie is om de weergave-grootte van afbeeldingen te laten meegaan met de schermbreedte. Foto's worden op een breed scherm groot en op een smal scherm klein weergegeven.

Dankzij de mogelijkheden van responsive design kan de weergave van webpagina's ook op smartphones in alle opzichten uitstekend zijn.

Informatieve duidelijkheid

Naast goede weergave is ook van belang dat de bezoeker snel de gewenste informatie vindt. Om optimaal profijt te hebben van de smartphone als kanaal voor marketingcommunicatie is informatieve duidelijkheid belangrijker dan indrukwekkende presentatie.

Bij het ontwerpen van webpagina's wordt nog vaak vooral gedacht aan de bijzondere weergavemogelijkheden van een desktopmonitor. Maar commerciële websites worden steeds vaker bekeken op een smartphone, waarbij het vooral gaat om het snel vinden van praktische informatie.

Het is bijvoorbeeld raadzaam om al op de homepage openingstijden en bereikbaarheidsinformatie te vermelden. Ook is van belang dat de bezoeker vlot via gemakkelijke navigatie de gezochte informatie op de site kan vinden.

App niet nodig

Naast een responsieve website kan ook het aanbieden van smartphone-applicaties soms nuttig zijn in de marketing. Met een app kan gebruik worden gemaakt van specifieke smartphone-functionaliteit, zoals de mogelijkheid om foto's te maken.

Maar een app kan de website niet vervangen, en voor de meeste bedrijven heeft een app ook weinig extra voordeel. Een contentrijke website is tegenwoordig in de marketing onmisbaar, want het gebruik van de smartphone om op het internet informatie te zoeken heeft een grote vlucht genomen.

Content marketing

De smartphone wordt onder meer vaak gebruikt om op het web in de omgeving waar men zich bevindt naar bepaalde bedrijven te zoeken. Maar dat is zeker niet de enige toepassing. Veel mensen zoeken en lezen met hun smartphone informatie over diverse onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Dankzij de smartphone kan content marketing nog effectiever zijn dan in het verleden. Essentieel daarbij is dat webpagina's snel laden en interessante content bevatten.

De smartphone is onderdeel van een enthousiaste nieuwe leefstijl die tegenwoordig jong en oud aanspreekt. Veel mensen zoeken regelmatig onderweg op het web naar informatie, zowel privé als zakelijk. Bedrijven kunnen daar met een smartphone-vriendelijke website aan tegemoet komen. Dat kan in de marketing veel voordeel opleveren.

Bureau Everink  ~  Bankierbaan 66  ~  1315 LB Almere  ~  tel. 036-5341954
Copyright © 2020-2023 Bureau Everink

Bureau Everink
Bankierbaan 66  ~  1315 LB Almere

tel. 036-5341954
Copyright © 2020-2023 Bureau Everink